NIEUW: 21% btw-teruggave op thuisbatterijen.

Thuisbatterij

Peter Mekking
January 30, 2024

De Belastingdienst staat nu toe dat u de btw op thuisbatterijen kunt terugvorderen, net zoals voorheen mogelijk was met zonnepanelen. Deze maatregel verhoogt de aantrekkelijkheid van het investeren in thuisbatterijen aanzienlijk, omdat het leidt tot een besparing van 21% op de aankoopkosten, waardoor u nog meer kunt besparen en de batterij eerder heeft terugverdiend. Net zoals met de zonnepanelen regeling van voor 2022 gelden er wel een paar regels en voorwaarden waar men aan moet voldoen. In dit artikel zet ik alles op een rijtje voor u.

Dynamisch energiecontact  

Om gebruik te kunnen maken van de btw-teruggave heeft u een dynamisch energiecontract nodig.  U moet namelijk kunnen aantonen dat u handelt in energie met de thuisbatterij. Met de thuisbatterij doet u dit automatisch omdat de slimme software tijdens lage prijzen oplaadt en tijdens hoge prijzen ontlaadt.

Recentelijk hebben energiebedrijven voor huishoudens de mogelijkheid geïntroduceerd om een contract af te sluiten met dynamische tarieven. Dit type contract biedt u directe toegang tot de groothandelsprijzen van elektriciteit. Op de groothandelsmarkt fluctueren de prijzen voor elektriciteit elk uur, beïnvloed door de balans tussen vraag en aanbod. Deze tarieven worden een dag van tevoren vastgesteld en gepubliceerd. De weersverwachting speelt hierin een grote rol.

Vaak zijn de kosten voor elektriciteit hoger gedurende piekmomenten in de ochtend en avond vanwege een toename in vraag, en lager gedurende de middaguren, mede dankzij de stijgende inbreng van zonne-energie die de prijzen verlaagt. Het kan zelfs voorkomen dat de prijzen negatief worden, wat betekent dat u betaald wordt om elektriciteit af te nemen. Daarentegen betekent dit ook dat u moet betalen wanneer u gaat terugleveren met de zonnepanelen. In combinatie met een batterij voorkomt u dit.

Zo geniet u het hele jaar door van voordelige energietarieven. Laad uw thuisbatterij op met de energie van uw eigen zonnepanelen en op momenten dat de energieprijzen op hun laagst zijn. Deze opgeslagen energie kunt u later thuis gebruiken of verkopen op momenten dat de energieprijzen stijgen. Op deze manier benut u uw thuisbatterij zelfs in de wintermaanden optimaal.

KOR (Kleine ondernemersregeling)

U kunt de btw terugvragen omdat u door de Belastingdienst wordt gezien als kleine ondernemer. U bent een energie handelaar door middel van de slimme thuisbatterij die voor u handelt met energie.

Mocht u in de afgelopen 3 jaar al gebruik hebben gemaakt van de btw-teruggave of maakt u al gebruik van de kleine ondernemersregeling dan is het niet mogelijk om te profiteren van de btw-teruggave regeling zoals die nu staat. Wanneer u ondernemer bent komt u ook niet in aanmerking voor de KOR regeling tenzij de jaaromzet niet boven de €20.000 uitkomt.

Heeft uw partner nog geen gebruik gemaakt van deze regeling? Dan is het nog wel mogelijk via hem/haar. Hiervoor moeten zowel het dynamische energiecontract en de factuur van de thuisbatterij op zijn/haar naam komen te staan.  

Voor huishoudens waarbij beide partners al gebruik hebben gemaakt van de btw-teruggave zijn er nog steeds opties. Hier zitten alleen een stuk meer voorwaarden en handelingen aan, wij leggen u dit graag uit tijdens een adviesgesprek.

Wij ontzorgen u hier volledig in.

Onze vaste partner ‘de Centrale’ regelt de aanvraag voor u zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft. De aanvraag kost normaal gesproken €99,- maar wij bieden u deze gratis aan.

Checklist btw-teruggave thuisbatterij

  • Een factuur voor een thuisbatterij
  • Bewijs dat u een dynamisch contract heeft (bijv. afschriften)
  • Nog geen gebruik gemaakt van de KOR regeling
  • Slimme software voor de batterij die handelt met energie

Zodra uw aanvraag goedgekeurd is duurt het ongeveer 6 maanden voordat u uw geld teruggestort krijgt vanuit de Belastingdienst. Let op, u moet dus in eerste instantie wel het inclusief btw-bedrag betalen aan ons.  

Thuisbatterij extra interessant door de btw teruggave.

Deze regeling maakt de aanschaf van een batterij een stuk aantrekkelijker voor consumenten.

Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten aangeven dat ze liever nog willen wachten met de aanschaf van een batterij. Waar wij afgelopen jaar dit advies ook gaven zien wij deze tijd als het ideale moment om een batterij aan te schaffen.  

Met deze regeling, die vrij makkelijk te verkrijgen is, krijgt u als consument bijna 21% korting op de aanschaf van een thuisbatterij. In combinatie met de ook nog vrij jonge dynamische energiecontracten maakt het extra interessant om juist nu te kiezen voor een thuisbatterij.

Op een 5kWh batterij die normaliter €5.550 kost zou dus na de btw teruggave en het forfait bedrag €4.661,- kosten. Dat is een korting van bijna €900,- waardoor de terugverdientijd ook terugloopt. Op onze thuisbatterijen pagina vindt u de actuele prijzen.

De voordelen van een thuisbatterij op een rijtje:

Opslag van overtollige energie:

Uw thuisbatterij heeft de mogelijkheid om de overmaat aan elektriciteit op te slaan, zoals de energie die u opwekt met uw zonnepanelen. Tevens kan het energie opnemen van het elektriciteitsnet op momenten dat er een lage vraag is. Hierdoor wordt voorkomen dat deze anders ongebruikte energie verloren gaat, wat leidt tot een reductie van verspilling. Bovendien, wanneer u beschikt over een dynamisch energiecontract, kunt u vaak deze energie voordelig kopen. 

Omvormers die langer meegaan.

Wanneer u de overtollige energie van uw zonnepanelen opslaat in een batterij thuis, in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet op momenten van hoge netwerkspanning, kan dit bijdragen aan de verlenging van de levensduur van de omvormer. Dit komt doordat het de slijtage aan de omvormer kan verminderen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Wij zijn ervan overtuigd dat thuisbatterijen op korte termijn een vaste waarde zullen worden in Nederlandse huishoudens. Wilt u weten of een thuisbatterij past bij uw omstandigheden of wilt u graag wat extra informatie? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Geschreven door: 

Peter Mekking

Adviesgesprek plannen? 
<- Terug naar overzicht
Avatar photoAvatar photoAvatar photo

Wij staan voor u klaar

Wij kijken graag met u mee hoe u ook kunt profiteren van duurzame energie. Onze adviseurs met jaren lange ervaring in de verduurzamings branche staan voor u klaar.