Definitief besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling blijft!

Salderen

Lotte Kamp
February 13, 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen het voorstel van Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) gestemd om de salderingsregeling af te bouwen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepanelen extra rendabel zijn voor huishoudens in Nederland, zij kunnen namelijk hun overschot aan stroom wegstrepen tegen stroom die ze ontvangen wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken.

Salderingsregeling

De salderingsregeling in Nederland is een overheidsregeling die eigenaren van zonnepanelen de mogelijkheid biedt om de elektriciteit die ze opwekken en niet direct verbruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De energie die teruggeleverd wordt, kan worden weggestreept tegen de energie die van het net wordt afgenomen. Dit betekent dat als je op jaarbasis evenveel elektriciteit produceert als consumeert, je netto energiekosten nagenoeg nul kunnen zijn.

De regeling werd ingevoerd om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen te stimuleren, door het financieel aantrekkelijker te maken voor particulieren en bedrijven. Het maakt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker omdat het de terugverdientijd verkort.

Afbouw salderen

Echter, er waren plannen om deze regeling vanaf 2023 geleidelijk af te bouwen. Dit zou betekenen dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom stapsgewijs wordt verlaagd, tot het punt waarop eigenaren van zonnepanelen alleen nog een vergoeding krijgen voor de daadwerkelijk teruggeleverde kilowatturen tegen een lager, marktconform tarief, los van hun eigen verbruik. Dit heeft als doel om de kosten van de regeling voor de overheid en dus voor de belastingbetaler te verminderen en de energietransitie op een meer kostenefficiënte manier voort te zetten.

Nu de salderingsregeling blijft zoals die is zal dit voor huishoudens die zonnepanelen uitstelden goed nieuws zijn. Zij kunnen namelijk ook maximaal profiteren van de salderingsregeling en de zonnepanelen binnen een aantrekkelijke periode terugverdienen.

Benieuwd wat voor impact dit heeft op uw situatie en wat u kunt besparen met zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een dakscan en ontvang een vrijblijvende offerte.

Geschreven door: 

Lotte Kamp

Adviesgesprek plannen? 
<- Terug naar overzicht
Avatar photoAvatar photoAvatar photo

Wij staan voor u klaar

Wij kijken graag met u mee hoe u ook kunt profiteren van duurzame energie. Onze adviseurs met jaren lange ervaring in de verduurzamings branche staan voor u klaar.