Salderingsregeling ten einde in 2027

Salderen

Karianne Jansen
May 16, 2024

Het nieuwe Nederlandse kabinet, bestaande uit PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB), schrijven in de budgettaire bijlage van hun coalitieakkoord dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 zal worden beëindigd. Ondanks eerdere tegenstemmen van BBB en GroenLinks-PvdA, die een eerdere afbouw vanaf 2025 verhinderden, is nu besloten tot volledige afschaffing om een begrotingstekort van 2,8 miljard euro te dekken. Met deze stap verwacht men dat energiebedrijven mogelijk de vaste terugleverkosten voor zonne-energie zullen verlagen.

Hoge kosten

Door de tegenstem van de BoerBurgerBeweging (BBB) en GroenLinks-PvdA werd in februari het voorstel van minister Jetten om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen afgewezen. Als gevolg hiervan moest het nieuwe kabinet een manier vinden om een begrotingstekort van 2,8 miljard euro te dekken, dat door het behoud van deze regeling ontstond. Dit tekort wordt nu opgevangen door de regeling vanaf 2027 volledig te schrappen, wat in het coalitieakkoord is vastgelegd als een noodzakelijke besparing.

Terugleverkosten

Met het beëindigen van de salderingsregeling verwacht men dat energiebedrijven de recent geïntroduceerde vaste terugleverkosten voor zonnepaneeleigenaren zullen verminderen. Twee van de drie grootste energiebedrijven in Nederland, waaronder Eneco en Vattenfall, hebben vaste kosten ingesteld voor het terugleveren van zonne-energie mede door de verlenging van de salderingsregeling.

Opkomst thuisbatterijen

Dit nieuws maakt de user-case voor een thuisbatterij weer een stuk interessanter. Momenteel kunnen we het net namelijk als een gigantische batterij gebruiken door de salderingsregeling. Wanneer dit ten einde komt zal veel opgewekte stroom in Nederland worden teruggeleverd aan het net tegen een laag tarief.Gemiddeld gebruikt een huishouden maar 30% van de eigen geproduceerde stroom uit zonnepanelen, de overige 70% wordt teruggeleverd aan het net. Met een thuisbatterij kunt u uw eigen verbruik verhogen naar ongeveer 70% (afhankelijk van uw situatie).

Nieuwe zonnepanelen laten plaatsen?

Heeft u nog geen zonnepanelen maar bent u van plan deze op korte termijn te laten plaatsen? Waar voorheen de voorkeur uit ging naar een zuid-opstelling vanwege hogere opbrengsten en volledige saldering, adviseren wij nu om te kijken naar een oost-west opstelling. Hiermee verhoogt u uw eigen gebruik en is er bovendien een betere verdeling van opbrengst gedurende de dag.

Heeft u alleen dakvlakken richting het zuiden? Dan is het zeker aan te raden om tegen die tijd ook te kijken naar een thuisbatterij. Zo kunt u uw eigen teveel opgewekte stroom in de avonduren, nacht en soms de volgende ochtend nog gebruiken. Dit is afhankelijk van de grootte van de batterij.

Vrijblijvend advies? Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Geschreven door: 

Karianne Jansen

Adviesgesprek plannen? 
<- Terug naar overzicht
Avatar photoAvatar photoAvatar photo

Wij staan voor u klaar

Wij kijken graag met u mee hoe u ook kunt profiteren van duurzame energie. Onze adviseurs met jaren lange ervaring in de verduurzamings branche staan voor u klaar.