Slimme samenwerking tussen NextEnergy en Qilowatt Solutions

Persbericht

Peter Mekking
3/7/2024

Apeldoorn, 03-07-2024 - Qilowatt Solutions en NextEnergy bundelen hun krachten voor een strategische samenwerking die de energiemarkt zal veranderen. Deze samenwerking stelt Qilowatt Solutions in staat om klanten die beschikken over een thuisbatterij, toegang te bieden tot verschillende energiemarkten. Dit biedt particulieren de mogelijkheid om efficiënter om te gaan met hun energieverbruik en te profiteren van alle voordelen van dynamische energietarieven.

NextEnergy faciliteert deze innovatie met hun dynamische energiecontract en de NextEnergy Gateway. Dit dynamische energiecontract biedt flexibiliteit en optimalisatie, waardoor klanten beter kunnen inspelen op prijsfluctuaties in de markt. De NextEnergy Gateway fungeert als het technische hart van deze operatie en zorgt ervoor dat er gehandeld kan worden op de verschillende energiemarkten.

Met deze samenwerking streven Qilowatt Solutions en NextEnergy ernaar om de energiemarkt toegankelijker en duurzamer te maken voor iedereen, waarbij de voordelen van energiemanagement direct naar de consument worden gebracht.

Dynamische energie van NextEnergy

Dat dynamische energiecontracten steeds populairder worden komt omdat het kort gezegd goedkoper, slimmer, en eerlijker is. De tarieven worden bepaald door vraag en aanbod; bij veel opwek en weinig verbruik betaal je veel minder, en tijdens piekuren stijgen de prijzen. Waar de voorlopers mee bezig zijn is het gebruikmaken van deze onbalans door het opslaan en reguleren van energie. Dit gebeurt doormiddel van een slimme thuisbatterij. Het slaat stroom op, wat later verbruikt kan worden of teruggeleverd kan worden aan het stroomnet tegen een vergoeding.

Netto winst & balans op het stroomnet

De samenwerking tussen NextEnergy en Qilowatt Solutions maakt het mogelijk “slim” te handelen op de onbalansmarkt voor de consument. Via de slimme batterij en de Gateway van NextEnergy weet een batterij precies wat het beste moment is om te op- en ontladen om zo veel mogelijk rendement uit de batterij te halen. Is het elektriciteitsnet gevuld met goedkope energie? Dan begint de batterij automatisch op te laden. Heeft het net tijdens piekuren extra energie nodig? Dan levert de batterij dat automatisch terug. Dit resulteert in een nettowinst én erg belangrijk; het in balans brengen van het energienet. Het verduurzamen in Nederland gaat namelijk gepaard met een groeiende vraag naar energie. Ons net is niet in staat om de snel stijgende vraag naar energie te volgen. Met oog op een duurzame toekomst, zonder storingen tijdens de piekuren, is balans op het energienet voor iedereen van groot belang.

NextEnergy Gateway

TenneT, het bedrijf dat het netwerk beheert, zorgt hiervoor. Energieleveranciers en netbeheerders moeten ervoor zorgen dat ze altijd evenveel energie leveren als dat er verbruikt wordt. Als er een overschot of tekort aan energie is, kan dit problemen veroorzaken. TenneT geeft consumenten en bedrijven de mogelijkheid om te helpen bij het balanceren van het netwerk. Dit tegen hoge vergoedingen. Door de batterij hiervoor beschikbaar te stellen, kan deze snel reageren op schommelingen in de energievraag en -aanbod.

Maarten Versloot, directeur van Qilowatt Solutions zegt hierover:
"Een thuisbatterij inzetten om je eigen zonne-energie in op te slaan, nu we met terugleverkosten te maken krijgen, zal resulteren in een veel groter deel eigen consumptie. Je beperkt hiermee namelijk die terugleverkosten en zal de batterij straks (vanaf 2027) als de salderingsregeling tot zijn einde komt, bijdragen aan een significant hoger rendement uit de al reeds aanwezige zonnepanelen. Daarnaast kunnen wij met de samenwerking tussen Qilowatt Solutions en NextEnergy de particulier helpen de onbalansmarkt te betreden. Een markt die met de dag groter wordt. Onbalans is namelijk niet zomaar opgelost en zal de aankomende jaren zeker niet minder worden. De vraag is of het probleem m.b.t. netcongestie überhaupt is op te lossen in een wereld waarbij we steeds afhankelijker worden van duurzame energieopwekking."

Slimme thuisbatterij van Huawei

De gateway van NextEnergy is momenteel alleen te koppelen aan Huawei Luna batterijen. Deze batterij onderscheidt zich door een langere garantieperiode van 15 jaar en een hoger aantal maximale laadcycli. In 2023 zou de Huawei 21 kWh batterij een rendement hebben behaald van ongeveer €1.872.

Huawei Luna S1 14 kWh

Qilowatt Solutions

Als installateur van zonnepanelen en thuisbatterijen is Qilowatt Solutions een bekende naam in Apeldoorn en omstreken. Het bedrijf biedt geavanceerde oplossingen aan die helpen om energie-efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen, met een sterke focus op duurzaamheid en hernieuwbare energiebronnen.

NextEnergy

NextEnergy is een dynamische energieleverancier die zich richt op innovatieve oplossingen en flexibiliteit in de energiemarkt. Het bedrijf streeft ernaar om de energietransitie te versnellen door het aanbieden van geavanceerde energiecontracten en technologieën die consumenten in staat stellen om hun energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen.

Lees meer op onze thuisbatterijen pagina →

Voor aanvullende informatie of vragen kunt u contact opnemen met Peter Mekking via peter@qilowattsolutions.nl of bellen naar ons algemene telefoonnummer 085-902 55 08.

Geschreven door: 

Peter Mekking

Persoonlijk contact?

Verder lezen: 

Thuisbatterij

Handelen op de onbalansmarkt uitgelegd

U heeft vast wel eens gehoord van een dynamisch energiecontract waarbij de prijzen per uur verschillen, de zogenaamde ‘’day-ahead’’ prijzen.
Maarten Versloot
1/7/2024
Salderen

Salderingsregeling ten einde in 2027

Het nieuwe Nederlandse kabinet, bestaande uit PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB), schrijven in de budgettaire bijlage van hun coalitieakkoord dat de sald
Karianne Jansen
16/5/2024
Salderen

Definitief besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling blijft!

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen het voorstel van Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) om de salderingsregeling af te bouwen.
Lotte Kamp
24/6/2024