Terugleververgoeding, wat houdt dit in en waarom is dit belangrijk?

Overig

Peter Mekking
October 11, 2023

De recente berichtgeving omtrent de terugleververgoeding bij zonnepanelen heeft veel aandacht gekregen. Diverse toonaangevende energiemaatschappijen hebben recentelijk de vergoeding voor teruglevering aanzienlijk verminderd, en er is zelfs een aankondiging geweest van een bijkomende heffing door Vandebron. In dit artikel wordt de impact hiervan op eigenaren van zonnepanelen belicht, evenals de overwegingen voor potentiële investeerders in zonnepanelen.

Terugleververgoeding, wat is dit precies? 

De terugleververgoeding is het geldbedrag dat wordt uitgekeerd door je energieleverancier voor de extra elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet levert. Energieaanbieders zijn wettelijk verplicht om een 'redelijke' vergoeding te verstrekken. Stel dat je gedurende een jaar 3.000 kWh aan zonne-energie produceert en zelf 2.500 kWh verbruikt, dan hou je een overschot van 500 kWh over, waarvoor je een vergoeding ontvangt van je energieleverancier.

Waarom verlagen energiemaatschappijen de terugleververgoeding?

Een aantal vooraanstaande energiebedrijven heeft recentelijk de terugleververgoeding aanzienlijk verminderd. Bijvoorbeeld, Eneco biedt nu een tarief van 9 cent per kWh voor teruggeleverde energie, terwijl Essent slechts 5 cent per kWh vergoedt. Maar waarom gebeurt dit?

De overvloed aan zonnepanelen in Nederland heeft geleid tot dagen met aanzienlijke elektriciteitsproductie, waardoor er momenten zijn waarop er een overschot aan stroom is en de prijs sterk daalt, soms zelfs negatief wordt. Niettemin zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om de overeengekomen vergoeding aan hun klanten te betalen. Dit heeft ertoe geleid dat energiebedrijven steeds hogere kosten dragen voor vergoedingen. De hoogte van deze vergoeding is nu variabel en wordt bepaald door de individuele energieaanbieders. Daarom is het verstandig om te overwegen of je huidige energieleverancier nog steeds de beste keuze voor je is.

Wat betekend dit voor mij? 

Dit varieert per situatie. Als je de hoeveelheid stroom die je opwekt gelijk hebt aan je verbruik of minder produceert dan je verbruikt, zal er weinig veranderen. Huishoudens die overschotten aan stroom opwekken, zullen echter de impact van de verminderde vergoeding voelen en dus minder geld ontvangen voor de teruggeleverde elektriciteit. Klanten van ons zullen hier als het goed is weinig van ervaren. Wij stemmen namelijk de opwekking met zonnepanelen af op je huidige elektriciteitsverbruik of je toekomstige behoeften als je binnenkort een laadpaal, een warmtepomp of een thuisbatterij installeert.

Wat je kunt doen voor het beste resultaat.

Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, geen zorgen! Er zijn stappen die je kunt nemen om de impact hiervan te minimaliseren:

  • Controleer het beleid van je energieleverancier met betrekking tot de vergoeding voor teruglevering van zonnestroom. Er zijn nog steeds energieleveranciers die aantrekkelijke tarieven bieden zonder negatieve beperkingen voor zonnepaneelgebruikers.
  • Vergelijk en kies de beste energiedeals voor zowel gas als elektriciteit. Laat je niet beperken als je momenteel een gunstig gascontract hebt; je kunt verschillende leveranciers hebben voor gas en elektriciteit.
  • Bereid je voor op de afschaffing van de salderingsregeling door zoveel mogelijk van je zelf opgewekte elektriciteit direct te verbruiken. Overweeg bijvoorbeeld om overdag de was te doen of, indien mogelijk, thuis te werken.
  • Als je van plan bent om in de toekomst over te stappen op elektrisch rijden, elektrisch koken, of een warmtepomp te installeren, overweeg dan om deze investeringen nu te doen. Hierdoor kun je het overschot aan zonnestroom verminderen door meer elektriciteit te verbruiken.
  • Verhoog je zelfverbruik door te investeren in een thuisbatterij. Gemiddeld wordt slechts 30% van de zelf opgewekte stroom direct in huis gebruikt. Met een thuisbatterij kun je dit percentage verhogen naar 60% tot 80%.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel

Ondanks de verlaging van de terugleververgoeding, blijven zonnepanelen een slimme investering. De terugverdientijd op zonnepanelen blijft namelijk kort en de opbrengsten van zonnepanelen liggen veel hoger dan het voordeel dat je misloopt met de lagere vergoeding. Plan een gratis adviesgesprek in met onze specialisten


Geschreven door: 

Peter Mekking

Adviesgesprek plannen? 
<- Terug naar overzicht
Avatar photoAvatar photoAvatar photo

Wij staan voor u klaar

Wij kijken graag met u mee hoe u ook kunt profiteren van duurzame energie. Onze adviseurs met jaren lange ervaring in de verduurzamings branche staan voor u klaar.